Det allervigtigste i et selvportræt er selvfølgelig motivet!
Efter at have arbejdet flittigt med de mange lag, var 4. kl. nået til at lave stencils af dem selv, som de skulle bruge til overføre til lærredet.
Børnene blev sendt ud på skolens legeplads med ipads, så de kunne tage billeder af hinanden i naturligt lys.
Nærbilleder er bedst, med en lys baggrund uden for mange detaljer. Murstensvæggen på selve skolen dur fint som baggrund, da det er nemt at se overgangen fra væggen og til selve den person, der er motiv. Mørke døre, buske og træer forstyrrer alt for meget som baggrund. En lys helt ensfarvet væg eller dør er den bedste baggrund.
Det er vigtigt ikke at tage billedet i modlys eller direkte sollys, da balancen mellem lys og mørke (som skaber de klare linjer mellem det sorte og lyse på stencilen) bliver forkert.
Børnene tog mange billeder i forskellig belysning (på forskellige sider af skolen, da det giver forskellig lys og skygge virkning).
Alle billederne blev lagt ind i et word-dokument og vi lavede dem om til stencils efter følgende opskrift:
1. Klik på billedet og vælg FORMATÉR foroven i værktøjslinjen
2. Der kommer forskellige valgmuligheder frem - vælg den der hedder FARVE. Klik på pilen.
3. Vælg herefter den mulighed, der hedder OMFARV. Herunder er det 3 muligheder med sort/hvid. Vælg den mulighed, der giver den bedste stencil, hvor motivet kommer bedst frem og det er tydeligt at se, hvem det skal forestille. Ofte er det den midterste - 50%.
4. Hvis ingen af de billeder, der er taget i første omgang dur, så må man på den igen og tage flere billeder og gentage processen! ;-)
5. Når man har et tilfredsstillende motiv, printes billedet ud. En evt forstyrrende baggrund klippes fra (f.eks murstensvæggen), og billedet kopieres over på en overheadtransparent. Og stencilen er klar til brug!
Vi bruger gamle overheadprojektorer, som skolen stadig har en del af, så flere elever kan være i gang med at tegne op på en gang.
Stencilen lægges på glaspladen og projektoren indstilles, så størrelsen passer til lærredet og motivet står så skarpt som muligt. Til selvportrættet skulle motivet sprænge rammen, ikke tegnes præcis på midten og fylde godt på lærredet.
Alle linjer tegnes op med en poscatusch- her skulle alle motiver males i sort, så vi brugte sorte poscatuscher, men skal motives males i en anden farve, bruges selvfølgelig en tusch, som matcher i farven. Vi bruger poscatuscher, da de er vandbaserede og ikke slår igennem malingen, som sprittuscher gør.
Dernæst skulle der males med sort! Børnene havde billedet liggende ved siden af, så de på intet tidspunkt blev i tvivl om, hvilke dele, der skulle males sorte - det er ret svært at lave om, når man først har malet med sort det forkerte sted!
To eller flere lag maling giver det bedste resultat.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar