tirsdag den 4. juni 2013

I høet med Monet!


Endnu en gang har jeg arbejdet med Claude Monet, som jeg synes er så velegnet en kunstner i forhold til børnene. De er vilde med hans billeder og også med historien om hans liv.

Monet holdt meget af at lave serier af malerier, dvs en række malerier med det samme motiv, men malet på forskellige tider af dagen og på forskellige årstider for at indfange indtrykket (heraf betegnelsen impressionisme - indtryk) af lys. Åkanderne er hans mest kendte motiv, men han malede også mange billeder af popler, af katedralen i Rouen og ikke mindst høstakke.


Her finder du mange flere af Monets høstakke.

Til malerierne har jeg brugt:
1. Et styks malerplade med lærred
2. akrylmaling i grundfarverne samt hvid
3. gode, runde pensler, som er gode til at "klatte" med, altså at lave små strøg og runde klatter.


Byg billedet op i baggrund (bjergene og poplerne), mellemgrund ( den bagerste høstak) og forgrund (den forreste, i billedet dominerende høstak). Høstakkene er franske, deraf den specielle facon.


Høstakkene er orange, og skyggerne er derfor malet med komplementærfarven blå. Både skyggen på jorden (slagskyggen) og skyggerne på selve høstakken (selvskygge). På solsiden har jeg over den orange bundfarve lagt yderligere lys ind med hvid farve i små strøg.


Billedet er malet med klat på klat i stil med Monets egne billeder, som tæt på bare ligner et virvar af klatter, men som på afstand danner et genkendeligt motiv. Monet blev af sin samtid kaldt klatmaleren, og det var ikke ment som en kompliment!

Dette er en god øvelse i at se og male farver i lys og skygger, arbejde med dybde i billedet ved hjælp af størrelse på høstakkene, og skabe motiver vha klatter i stedet for rene farveflader. 

Hvis du har lyst til at se mere til Monet i undervisningen, så er der et forløb med den japanske bro og åkanderne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar